Chitty Chitty Bang Bang

Chitty Chitty Bang Bang is eerbetoon aan de fantasie

Bij het applaus bleek pas duidelijk hoeveel mensen er bij Chitty Chitty Bang Bang betrokken zijn. Er bleven maar spelers, dansers en zangers uit de coulissen komen. Stuk voor stuk makers van een theaterhit!
Stuur zo’n piepklein balletmeisje het toneel op en je hebt de eerste oh’s en ah’s al te pakken. Maar laat je ze vervolgens met een hoop collegaatjes een ontroerende dans uitvoeren, dan is zelfs Schouwburg Arnhem te klein om het fanatieke enthousiasme van het publiek binnen vier muren te houden.

Zo werd het Arnhemse theater gieravond meer dan eens op de proef gesteld. De familiemusical Chitty Chitty Bang Bang van AlelierVelp speelde er de eerste van in totaal zes voorstellingen. Staat de schouwburg na de laatste voorstelling van maandagavond nog overeind, dan mag dat een wondertje heten.

AtelierVelp begon tien jaar geleden als dansschool, maar is inmiddels uitgegroeid tot een school voor podiumkunsten. Een plek waar amateurs de charme van en de liefde voor het theater maken moven ervaren. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan werd Chitty Chitty Bang Bangop poten gezet. Ooit een aanstekelijke film, nu met recht een mega-musical van ongekende omvang.

Je verliest je al snel in de getallen. Per uitvoering [red.] zo’n driehonderd mensen op de planken, zo’n tweehonderd actievelingen achter de schermen. Of neem alleen al de zevenhonderd kostuums die allemaal met de hand gemaakt zijn. Leuk en imposant, maar het gaat natuurlijk om de voorstelling die je als publiek krijgt voorgeschoteld. Wie het verhaal over de avonturen van de sympathieke uivinder Caractacus Potts en zijn twee kinderen kent, weet dat het bijna onmogelijk is om dat te vertalen naar het toneel. Zo hadden ze er in Londen twee jaar geleden tonnen aan techniek voor nodig om het fantasierijke verhaal van James Bond-bedenker Ian Fleming op de planken te krijgen. Hoe wonderlijk is de aanpak van Hanneke van der Weele en Esther Mast, de creatieve leiding van AtelierVelp. Samen met regisseur Jan Draaijer zochten zij het in simpele, maar uiterst verrassende oplossing voor ogenschijnlijk ingewikkelde problemen. Want hoe laat je bijvoorbeeld een auto op toneel vliegen wanneer je niet over ingewikkelde technologie kunst beschikken? In dat opzicht is Chitty Chitty Bang Bang een eerbetoon aan de fantasie. Een aaneenschakeling van vindingrijkheid en creativiteit die ja als publiek uitdagen mee te gaan in een wereld die eigenlijk niet bestaat. Koppel dat aan hippe muziek, goed uigekiende balletten en een flinke portie lef bij de spelers en zie: het wonder geschiedt!

Zelden heb ik amateurs (zangers, dansers, acteurs) met zoveel kracht en overtuiging hun verhaal zien vertellen. Van jong tot oud, van groot tot klein – iedereen vindt zijn plek in de avonturen, in de ontroering en in de humor.

Zijn er dan geen mankementen te vinden? Jawel hoor. Zo is het idee van de vier hedendaagse jongeren die het boek van Chitty Chitty Bang Bang vinden op zich mooi gevonden, maar in de tweede helft povertjes uitgewerkt. En omdat er zoveel mensen aan het werk gehouden moeten worden, worden sommige scènes wat lang uitgemolken. Maar zolang iedereen met eenzelfde energie als gisteravond de komende vijf voorstellingen in gaat, blijken die mankementen peanuts en blijft de musical een feest om naar te kijken.

bron: Gelderlander 2005