Dansen met kinderen in Bosnië

Bron: Gelderlander, 12 mei 2009

Drie maal was dansdocente Milly Trouerbach van AtelierVelp in haar zomervakantie als vrijwilliger betrokken bij een musicalproject in het Bosnische Srebrenica. “Ik wilde graag iets betekenen voor kinderen in moeilijke situaties.” Dankbaar werk.
Maar vermoeiend was het óók. Daarom sloeg ze vorig jaar een keer over. Toch miste ze het. En denkend aan de kinderen in Srebrenica kwam het idee bij haar op om in september met de vijftien eerstejaarsstudenten urban dance van RijnIJssel een dansproject te doen in de door oorlog getraumatiseerde plaats. Urban dance is een opleiding van RijnIJssel, die door docenten van AtelierVelp wordt verzorgd.

De kinderen in Srebrenica die aan het project meedoen zijn tussen de 10 en 16 jaar oud. “Ze hebben de oorlog niet of niet bewust meegemaakt, want die is veertien jaar geleden beëindigd”, zegt Trouerbach. Om er direct aan toe te voegen dat de oorlog diepe sporen heeft nagelaten: gezinnen zonder vaders, bevolkingsgroepen die elkaar min of meer haten, armoede, vernielde gebouwen…

Doel van de workshops die de studenten in Bosnië geven is de kinderen daar een leuke tijd te bezorgen. “Ik heb ervaren dat de kinderen het heerlijk vinden om aandacht te krijgen. Thuis krijgen ze die bijna niet. Vaak zijn de moeders getraumatiseerd en apathisch uit de oorlog gekomen.”

Trouerbach weet dat veel ouders in Bosnië argwanend staan tegenover een dansproject waaraan zowel Servische als Bosnische kinderen mee mogen doen. Tijdens een bezoek aan Srebrenica, komende zomer, hoopt ze daar goodwill te kweken. “Ik wil neutraal zijn. Alle kinderen zijn gelijk. Hun afkomst doet er niet toe.” Doel van haar inleidende bezoek is ook gastgezinnen te vinden voor de studenten.

Voor haar studenten wordt het een heftige tijd. “Ze maken kennis met een andere cultuur en ze worden geconfronteerd met de gevolgen van een oorlog. Dat zal indruk maken. Maar het is óók leerzaam.”

Via drie benefietvoorstellingen in het Arnhemse Beekdal Lyceum, verzorgd door studenten van RijnIJssel, wordt geld ingezameld voor het dansproject.

Dit project werd tevens ondersteund door Stichting Kunst in Beweging